BladeRF and MATLAB 2017a error

Off topic threads and discussions

Moderator: robert.ghilduta

mando238
Posts: 10
Joined: Sat Oct 22, 2016 9:07 pm

Re: BladeRF and MATLAB 2017a error

Post by mando238 » Thu Feb 01, 2018 3:05 pm

After trying the new installer I'm now down to just
MATLAB System block 'bladerf_passive2_justgather/MATLAB System' error occurred when invoking 'setupImpl' method of 'bladeRF_Simulink'. The error was thrown from '
'C:\Program Files\bladeRF\matlab\bladeRF.m' at line 111
'C:\Program Files\bladeRF\matlab\bladeRF_XCVR.m' at line 108
'C:\Program Files\bladeRF\matlab\bladeRF_XCVR.m' at line 364
'C:\Program Files\bladeRF\matlab\bladeRF.m' at line 518
'C:\Program Files\bladeRF\matlab\bladeRF_Simulink.m' at line 343'.
Caused by:
libbladeRF error (-1) in bladerf_set_frequency(): An unexpected error occurred

No more of the thunk file warnings - so that part seems to be fixed.

User avatar
rtucker
Posts: 26
Joined: Sun Jan 25, 2015 10:38 am

Re: BladeRF and MATLAB 2017a error

Post by rtucker » Fri Feb 02, 2018 9:27 am

Hmm, what happens if you just do something simple, like:

Code: Select all

device = bladeRF();
and then

Code: Select all

device.rx.frequency = 2.4e9
and

Code: Select all

device.tx.frequency = 2.4e9
?

This sounds like libbladeRF is throwing an unexpected error on a frequency change, which is weird...
Rey Tucker (she/her)
Systems Engineer, Nuand LLC
Rochester, NY, USA

Axel
Posts: 4
Joined: Sun Jan 28, 2018 4:13 pm

Re: BladeRF and MATLAB 2017a error

Post by Axel » Sun Feb 04, 2018 6:05 pm

Thank you for you answers!
Im working on my Bachelor Degree and want to implement my FPGA Board as a Simulink model to have a reference with the bladeRF.
I will give you the requested information tomorrow and try the suggested solution.
Thank you again! :)

Sorry for the late response,
have been soldering the prototype board to have it tormorrow morning with the professor.
Attachments
MAX10_ADS_B_EVAL.jpeg

User avatar
rtucker
Posts: 26
Joined: Sun Jan 25, 2015 10:38 am

Re: BladeRF and MATLAB 2017a error

Post by rtucker » Mon Feb 05, 2018 8:40 am

Oh awesome, that looks really fun! ^^

Let me know how it goes!
Rey Tucker (she/her)
Systems Engineer, Nuand LLC
Rochester, NY, USA

Axel
Posts: 4
Joined: Sun Jan 28, 2018 4:13 pm

Re: BladeRF and MATLAB 2017a error

Post by Axel » Mon Feb 05, 2018 12:00 pm

rtucker wrote:
Thu Feb 01, 2018 11:43 am
Okay, looks like it wasn't at all what I thought it was. Try this installer, which can be installed over 2017.12-rc1:

https://www.dropbox.com/s/g72gdqpd65adw ... 1.exe?dl=0

SHA256: 607cc8344c12da8d1d2a55a6f1cc0f48bfe68acf82e13cb0b681ffa708a92368
GPG signature: https://www.dropbox.com/s/potzi696y4o6j ... e.sig?dl=0

Let me know how this works for y'all. Thanks for your patience and feedback!

Hey rtucker,
the new installer is working perfectly! Tested on R2017b.

Wirth R2017a and R2016a I had to add the paths, but it works also perfect.
I dont know if i would had to add the path, if ther were only one matlab installed.

I notieced, that the device selection has changed (added "libusb:serial" in front of the device selection)
Maybe this information helps in future.

Tank you verry much for you support! And i'd love to keep you up to date with my MAX10 FPGA project.
Attachments
bladeRF.PNG

User avatar
rtucker
Posts: 26
Joined: Sun Jan 25, 2015 10:38 am

Re: BladeRF and MATLAB 2017a error

Post by rtucker » Tue Feb 06, 2018 9:50 am

Awesome!! Woohoo! Thanks for your patience and assistance!

It will only add itself to the path of the first Matlab it finds, so that makes sense.

I look forward to hearing about your project, and good luck ^^
Rey Tucker (she/her)
Systems Engineer, Nuand LLC
Rochester, NY, USA

bwick
Posts: 1
Joined: Wed Jan 31, 2018 12:51 pm

Re: BladeRF and MATLAB 2017a error

Post by bwick » Thu Feb 08, 2018 2:07 pm

Hey guys,

I've also been struggling through getting the bladeRF to work in a matlab 2017b environment and your suggestions have been super helpful. I'm down to the point at which it works the first time but if I clear and try to reconnect to the bladeRF I get an error no device found message. Any ideas on how to solve this issue?

Post Reply